8 cărți de citit în luna martie

La fel ca în luna precedentă, Editura YoungArt ne aduce și de această dată câteva titluri interesante pe care să le citim în luna martie.

Pentru că este luna dedicată femeilor, la fel este și promoția You go, girl! Personaje feminine memorabile,  unde aveți 25% reducere la cărți superbe.

Screenshot_2019-03-24-22-42-27(1).png

Cred că tuturor ne plac cărțile în care femeile sunt puternice, de neoprit, luptă pentru ceea ce vor și nu se tem să facă vreo greșeală. În cele mai multe cazuri ne regăsim în aceste personaje sau chiar am vrea să ne aflăm măcar cinci minute în locul lor. De multe ori mi s-a întâmplat și mie să mă transpun în pielea personajelor sau am simțit că semănăm din anumite puncte de vedere.

Cu ocazia acestei luni, iată cărțile pe care vi le recomand:

1. Toate drepturile rezervate de Gregory Scott Katsoulis

toate-drepturile-rezervate-gregory-scott-katsoulis-s-cover_big

 • Publicată în august 2018
 • Traducere din limba engleză de Vlad Pojoga
 • Categorie de vârstă: 14 ani+
 • hardcover, 399 pagini

Speth Jime trăiește într-un univers distopic. La împlinirea vârstei de 15 ani, marcând trecerea la viața de adult, fiecare om plătește pentru fiecare cuvânt rostit și fiecare gest făcut. „Îmi pare rău” e taxat cu 10 dolari, țipetele costă 99 de cenți pe secundă , ba chiar și semnele de afecțiune sunt taxate din greu. Nu poți citi, asculta muzică sau vedea filme fără a plăti pentru ele. Oamenii cu bani își pot permite să facă și să spună orice. Cât despre săraci – dacă datoriile lor sunt prea mari, ei sunt trimiși pur și simplu în robie. Lumea lor e una în care există un brevet pentru orice, iar avocații prosperă de pe urma proceselor intentate.

Așa încât lui Speth nu-i rămâne altceva de făcut decât să păstreze tăcerea pentru totdeauna, stârnind astfel, fără să vrea, rebeliunea.

2. Cititoarea de Traci Chee

cititoarea-cover_big

 • Publicată în martie 2018
 • Traducere din limba engleză și note de Laura Ciobanu
 • Categorie de vârstă: 14+
 • hardcover, 448 pagini

Sefia știe ce înseamnă să supraviețuiești. După ce tatăl îi e ucis cu brutalitate, tânăra dispare în sălbăticie împreună cu mătușa ei, Nin, care o învață să vâneze și să fure. Dar după ce Nin este răpită, Sefia rămâne complet singură și niciuna dintre tehnicile de supraviețuire învățate nu o pot ajut să dea de urma mătușii ei. Singurul indiciu pe care îl are este un obiect dreptunghiular straniu, despre care va afla că e o carte, un lucru nemaipomenit într-o societate neinstruită. Cu ajutorul cărții și al unui străin misterios (care are propriile lui secrete întunecate), Sefia pornește să-și salveze mătușa și să-i pedepsească pe cei responsabili de moartea tatălui ei.

3. Fata cu palton albastru de Monica Hesse

fata-cu-palton-albastru-monica-hesse-s-cover_big

 • Publicată în mai 2018
 • Traducere din limba engleză de Virgil Stanciu
 • Categorie de vârstă: 14 ani+
 • hardcover, 296 pagin

Amsterdam, 1943. Hanneke procură și livrează mărfuri de pe piața neagră, le ascunde părinților îngrijorați adevărata natură a ocupației sale și-n fiecare clipă e cu gândul la iubitul ei ucis pe front când nemții au invadat țara.

După o livrare obișnuită, o clientă îi cere ajutorul. Așteptându-se ca doamna Janssen s-o roage să obțină carne sau cafea veritabilă, Hanneke este șocată să audă că i se cere să găsească o adolescentă evreică evaporată ca prin farmec din cămăruța unde bătrâna doamnă o ascundea. Inițial, Hanneke nu vrea să se implice într-o misiune atât de periculoasă, dar este atrasă curând într-un păienjeniș de mistere și de descoperiri uimitoare care o conduc în interiorul Rezistenței, îi deschid ochii în fața mașinăriei de război naziste și o obligă să acționeze.

4. Cum eram cândva de Amber Smith 

cum-eram-candva-amber-smith-paperback-s-cover_big

 • Publicată în noiembrie 2018
 • Traducere din limba engleză de Ioana Filat
 • Categorie de vârstă: 16+
 • paperback, 360 pagini

Lumea lui Eden, o fată timidă și liniștită, se învârte în jurul familiei, a clarinetului și a micului ei grup de prieteni. Până într-o noapte, când, în siguranța propriei case și la adăpostul propriului pat, este violată. Pentru Eden nimic nu va mai fi la fel. Va ajunge să urască tot ce a iubit vreodată. Toate acelea lucruri pe care le știa dintotdeauna ca fiind adevărate se transformă brusc în niște minciuni. Eden nu se poate întoarce în timp ca să schimbe acea noapte, dar poate schimba ce se întâmplă în continuare.

Acest roman îndrăzneț, care măsoară cicatricile adânci lăsate de un eveniment traumatic, vorbește totodată despre dezamăgirile, durerile și inevitabilele schimbări ale adolescenței, din prisma unei fete care învață să-și asume incredibila forță de care nu se știa capabilă.

5. Eu sunt Malala de Patricia McCormick, Malala Yousafzai

eu-sunt-malala-hardcover-2018-s-cover_huge

 • Publicată în iunie 2018
 • Traducere din limba engleză de Iulian Curuia
 • Ediția a II-a
 • Categorie de vârstă 14 ani+
 • hardcover, 210 pagini

Malala Yousafzai avea doar zece ani când talibanii au pus stăpânire pe regiunea Swat. Aceştia spuneau că muzica este un păcat, femeilor le interziceau să meargă singure pe stradă şi fetelor să meargă la şcoală. Deși a crescut într-o zonă a Pakistanului stăpânită de înfricoşătoarea umbră a terorismului, Malala a învăţat de mică să aibă curajul să vorbească în numele convingerilor sale. Iar convingerea ei cea mai puternică a fost dreptul la educaţie. În 9 octombrie 2012, cauza pentru care lupta a fost cât pe-aci să-i aducă moartea. Nimeni nu se aştepta să scape cu viaţă. Dar Malala a supravieţuit, iar astăzi e simbolul protestului paşnic şi cel mai tânăr câştigător al Premiului Nobel pentru Pace.

6.  Vândută la 13 ani de Patricia McCormick

vanduta-la-13-ani-patricia-mccormick-s-cover_big

 • Publicată în noiembrie 2018
 • Traducere din limba engleză de Ioana Filat
 • Categorie de vârstă: 16+
 • hardcover, 300 pagini

Lakshmi are 13 ani și locuiește într-o colibă sărăcăcioasă din Nepal. Viața ei, plină de bucurii mărunte, se schimbă dramatic în momentul în care, pentru a-și acoperi datoriile, tatăl vitreg îi spune fetei ca va trebui să plece la oraș să muncească drept menajeră. Copila e vândută unei străine bogate și ajunge, plină de speranță, în India, la așa-numita Casă a Fericirii: o vilă cu gratii la ferestre, plină cu fete tinere. Nu durează mult până ce Lakshmi își dă seama că, de fapt, a fost vândută pentru prostituție, și nu-și poate răscumpăra viața decât plătind un preț enorm.

7. Genul ala de fată de Tanaz Bhathena

genul-ala-de-fata-cover_big

 

 • Publicată în octombrie 2018
 • Traducere din limba engleză de Laura Ciobanu
 • Categorie de vârstă: 16 ani+
 • hardcover, 328 pagini

Zarin Wandia nu e chiar o adolescentă obișnuită. La 16 ani, deși orfană și elevă eminentă la Academia Qala din Arabia Saudită, e și una dintre rebelele școlii: fumează pe ascuns și nu respectă regulile de conduită pentru fete, ieșind singură la întâlniri cu băieții. „Nu vrei să te încurci cu o fată ca ea”, se bârfește pe la colțuri. Însă atunci când Zarin e descoperită moartă într-un accident de mașină, împreună cu prietenul ei Porus, toată lumea se întreabă: care-i totuși povestea ei?

8. Ursul și privighetoarea de Katherine Arden

ursul-si-privighetoarea-cover_big

 • Publicată în octombrie 2018
 • Traducere din limba engleză de Cătălina Stanislav
 • Categorie de vârstă: 12 ani+
 • hardcover, 300 pagini

În sălbăticia Rusiei, iarna pare că durează mai tot anul. Dar pe Vasilisa nu o deranjează frigul, şi după o zi petrecută afară, serile rămâne lângă foc, ascultând basmele doicii sale despre Împăratul Îngheţ, demonul zăpezii. La câţiva ani după ce mama Vasilisei moare, tatăl ei călătoreşte la Moscova, de unde se întoarce cu o nouă nevastă. O femeie cu credinţă în Dumnezeu, care le interzice tuturor să mai slujească spiritele casei şi datinile păgâne. Familia întreagă o ascultă, doar Vasya i se împotriveşte, hrănind în continuare spiritele ce sălăşluiesc în jurul căminului, simţind că dispariţia lor ar putea aduce cu sine necazuri mari. Şi, într-adevăr, recoltele devin tot mai slabe, rele de tot felul se abat asupra întregului sat, în vreme ce creaturi malefice apar tot mai aproape de casă. E timpul ca Vasya să-şi descopere adevăratele puteri.

Ursul şi privighetoarea e mai mult decât un basm – e o incursiune într-o lume în care o tânără fată se maturizează, îşi ascultă instinctul şi refuză să se supună „destinului femeilor”, într-o epocă în care acestea nu puteau decât să-şi slujească bărbatul şi gospodăria.

 Promoția You go, girl! -> Editura YoungArt -> reducere 25%

Aceasta este valabilă până la sfârșitul lunii martie!

Spor la citit!

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat asta: