Recenzie „Lumina lui Trodheim” de Laura Știrbu

Cred că suntem cu toții plictisiți de operele românești care ne sunt băgate pe gât în liceu. Cu toții am vrea să comentăm cărți actuale, pe care le citim cu plăcere și din propria inițiativă. Dar sunt puțini români care reușesc să ajungă la nivelul autorilor americani, iar printre aceștia se numără Laura Știrbu, autoarea romanului „Lumina lui Trodheim”, primul volum din seria „Vicontele Verenței Pierdute”.

Haideți să vă spun mai mult despre acest „FantasyFanatic”. Dar mai întâi vă las sinopsisul pentru a vă putea forma o imagine despre această poveste.

Au trecut 10 ani de la Revoluția sângeroasă ce a unit ținuturile valahe. Ca să îndeplinească voia conducătorilor însetați de putere, mii de valahi au plătit cu viața, iar sute de familii au fost distruse.
Acum, în Regatul Valahiei Unite domnește pacea, însă totul are să se schimbe. Un criminal nebun evadează din închisoare, creaturi mistice colindă țara și orfanii revoluției își pregătesc răzbunarea.
Fără să știe ce se află în mijlocul tumultului, tânărul Iustinian Mojic își continuă pregătirea militară la academia SanteVel și aspiră să zboare pe dragoni înspăimântători. Visează să ajungă la fel de măreț ca neînfricata Liliana Venin, pe care o idolatrizează alături de alți colegi. Însă ce nu știe el, ca mulți alții este că există ceva putred care se ascunde în spatele faimei Zburătoarei – ceva ce are puterea de a îngenunchia întreaga Valahie Unită.
Produs publicat în 2018 de: Quantum Publishers
Data apariției: Iunie 2018
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 300

Nu simt o mare atracție față de operele românești, însă cartea Laurei mi-a stârnit curiozitatea. Până acum am judecat acesc lucru după operele de la școală, dar am spus STOP. Nu toți oamneii scriu povești plictisitoare, nu toți românii scriu povești plictisitoare. De aceea vă atrag și vouă atenția, pentru a nu face aceeași greșeală pe care am făcut-o și eu, adică, să judecați autorii români conteporani, după operele marilor scriitori.

Acum să trecem la ce ne interesează pe noi: Valahia, SanteVel, Iustinian, Liliana și lista poate continua..

Această Valahie Unită, locul unde se petrece toată acțiunea, este cumva România prezentată într-un mod fantastic, de basm. o Românie unde mi-aș dori foarte mult să trăiesc, pentru că nu întâlnești în fiecare zi academii unde înveți să te bați pentru a ajunge să lupți cot la cot cu soldații sau în zbor, pe niște dragoni salbatici, sau să faci poțiuni pentru a vindeca sau a-ți îmbunătății simțurile și abilitățile. Ei bine, cam aceasta este academia SanteVel, una din cele nouă Cetăți Unități Vel, unde tânărul nostru Iustinian se va înscrie și unde mi-aș dori și eu să merg ca zburătoare. (doar că eu am întârziat cu vreo 12 ani…)

Încântat de ideea de a se înscrie la aceeași unitate de învățământ ca Liliana Venin, modelul și idolul său, face tot ceea ce îi stă în putere pentru a ajunge cu bine la academie, urmând exemplul unchiului său și supraviețuind tot drumul către visul lui.

Acestă academie, precum sistemul de învățământ din liceu, este împărțit în 3 categorii:

  1. Zburători
  2. Magi
  3. Weldeni

Și cred că nimeni nu este surprins că Iustinian al nostru este Zburător..

Până la începerea primei zile de școală, tânărul nostru luptător reușește să-și facă câțiva prieteni, fapt ce îi va ușura șederea la SanteVel, iar după câteva zile își face și dușmani. Dar cel mai important, va reuși oare să se apropie de gașca Lilianei Venin și să se facă remarcat în fața acesteia? Veți afla răspunsul dacă veți citi cartea. 😉

Acesta a fost doar începutul romanului. Adevărata aventură începe după ce Iustinian începe cursurile la SanteVel și o cunoaște pe frumoasa și îndrăzneața Mădălina, alături de care are parte de niște aventuri la care copiii de 10 ani doar visează. Despre ce aventuri este vorba? Citiți „Lumina lui Trodheim”.

Să începem acum cu prezentarea personajelor și să vă spun care sunt preferații mei din toată minunăția asta:

În primul rând, lăsați-mă să vă spun cât de frumos au fost construite personajele și cât de repede m-am îndrăgostit de ele. Și aici nu vorbesc despre portretul fizic, ci de cel moral, care m-a făcut să mă întreb: eu de ce nu am un Boris în viața mea? JK am =)) și eu de ce nu eram precum Mădălina la 10 ani?

Fiind spuse cele de mai sus, cred că v-ați dat seama care sunt personajele mele favorite. Dar am să încep cu protagonistul și vedeta acestei opere: Iustinian.
Iustinian Mojic un tânăr în vârstă de 10 ani, este un băiețel foarte curajos pentru vârsta lui, îndrazneț, politicos și cu un mare potențial datorită implicării sale în orice activitate și ambiției sale de a ieși învingător în orice situație. Este un exemplu de la care ar trebuie să învețe mulți copii.

b5716f6f07797eedb281c560c49e12a3

Liliana Venin, idololul său, este o fată de 16 ani, dură, neînfricată, de neclintit, care își dorește răzbunare față de toți cei care au rănit-o, pe ea și pe familia ei. O fată pe care ai vrea să o ai prietenă sau poate gardă de corp. O carcasă dură, dar totuși moale pe dinăuntru, singura persoană căreia nu îi este rușine să-i arate această latură sensibilă este Boris.

„-Mai ții minte prima noapte împreună? șopti Lilina. închizând ochii, liniștită de căldura corpului său.

-Am dormit în fân lângă Hildegard, zise Boris, zâmbind nostalgic.

-A fost singurul loc unde m-am simțit în siguranță. Până să te cunosc.”

a1cadee34546cba2948c106f7bc3a3ea

Mădălina Rimen, colega lui Iustinian, este o fire vulcanică și neînficată precum Liliana. După felul în care lupă și cum se comportă, este de temut, o fetiță cu care nu ai vrea să ai probleme, pentru că te poate arde din câteva mișcări, care pentru ea par simple. O fetiță cu o putere incredibilă și un mare potențial.

„-Domnișoara Rimen, dacă la ea te referi, tocmai l-a depășit pe Victor.”

„-Aha, deci, voi nu plângeți după mama voastră în dus, fraierilor? Lasă că vă fac eu să bociți! Ne întâlnim pe ringul de luptă glumeților. Să vedem noi cât mai râdeți după ce vă bag sabia asta nu vă așteptați!”

6fe0cf13ec93aa2c279c6a9255b22bb1

Boris Nabadov, unul dintre cele mai apropiate persoane de Liliana, pare tipul acela de băiat cu care nu vrei să te pui ca să nu ajungi acasă cu nasul spart, dar în relația cu pritenii săi, este chiar un tip normal, iar în relația cu Liliana e soft, careful, tot ce îți poți dori de la un băiat. Cumva îmi doream și mă așteptam să fie așa și mă bucur că subconștientul meu a avut o oarecare dreptate.

5af3f85f366c1ae6854e7081d3da1244

Boromir, unchiul lui Iustinian, este un om bun, care are grijă de Iustinian și îl ține departe de pericole, chiar dacă nu este fiul său.
Prințul Victor, tot colegul lui Iustinian, ce crede că toată planeta gravitează în jurul lui, este tipul de prinț răzgâiat, ce crede că totul i se cuvine, toți trebuie să fie sub sclavia sa și el este mai presus de toată lumea.

Mai sunt foarte multe personaje frumoase care se fac remarcate, dar cele mai importante sunt primele patru de mai sus, așa că celorlalți am să le menționez doar numele și voi spune două cuvinte despre fiecare: Diego, colegul lui Iustinian de care veți râde, Alfred și Albert Doni și Mario, care fac parte din gașca Lilianei, Luana, o fată care bagă frica în tine, Vicențiu Leopold, criminalul nostru care evadează din închisoare, Iosif Tarantelă, un profesor exigent, dar care vede potențialul în elevii săi, și cum era să uit de Ilie Moromete, tot profesor la SanteVel și prietenul meu cel mai bun până în luna iulie.

Eu i-am acordat acestei cărți 5/5 ⭐ , chiar dacă începutul a fost promițător datorită descrierii, acțiunea, de când ajunge Iustinian la SanteVel și până la final, compensează orice minus.

Cartea o puteți găsi pe elefant.ro, unde este, de obicei, la reducere sau pe libris.ro.

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat asta: